Satamahanke välitiedote

Tärkeimmät toimenpiteet investointien ja kehittämisen osa-alueista: Mitä on tehty, mitä vielä tulossa. Tämä on pitkä tiedote, joten olen jakanut sen kolmeen osaan. Voit siirtyä alta itseäsi kiinnostavaan osioon. Tiedotteesta löytyy myös kalenteri, johon tärkeimmät asiat on tavoiteaikataulun mukaisesti merkitty. Kalenteri päivittyy kaiken aikaa.

Investoinnit

Sataman rakentamisen tavoitteet ja toteuttaminen

Palvelukehittäminen

Uudet ja parannettavat matkailijan palvelut

Markkinointi

Heinävesi houkuttavaksi ja näkyväksi

Yleistä: Suunnitelma & aikataulu

Satamahankkeessa on nyt kaikkein kiireisin vaihe menossa ja paljon asioita tapahtuu sekä fyysisellä työmaalla satamassa, että piilossa toimistopöydän ääressä. Satamahankkeessahan on kaksi osaa: Investointipuolella rakennetaan ja hankitaan varusteita ajatellen matkailijoiden ja veneilijöiden viihtymistä satamassa ja  kehittämispuolella taas mietitään laajemmin matkailijoille suunnattujen palvelujen ja niiden saavutettavuuden parantamista.

Alla investointihankkeen lyhyt välikatsaus; mitä on tehty, mitä odotettavissa, sekä suunnitelmia kehittämispuolelta: Yrityksille, yhdistyksille ja muille palvelujen tarjoajille on tulossa runsaasti maksutonta markkinointiapua tulevia matkailukausia varten.

Matkailijaa ajatellen toteutetaan kokonaan uusi visitheinavesi.fi -sivusto, Kylien Heinävesi -esite, uudet kartta-aineistot sekä muita opasteita (sekä fyysisenä, että verkkoon) ja lähdetään yhdessä markkinoimaan Heinäveden palveluja Nyt Luontoon -messuille Jyväskylään 1-2.4.2023. Jaettavat materiaalit toteutetaan suomen ohella englanniksi ja saksaksi, ja pienellä ryhmällä lähdemme myös Saksaan hakemaan oppia siitä, millaiset palvelut erityisesti Keski-Eurooppalaisia kiinnostavat. Autamme myös aivan konkreettisilla toimilla yrityksiä viemään palvelujaan verkkoon järjestämällä asukasiltoja, joissa voidaan yhdessä miettiä toimivia ratkaisuja vaikkapa kyläyhdistysten palvelujen esille nostamiseen, erilaisten luonnossa liikkumisen mahdollisuuksien parantamiseen ja yksilöllisten, vaikkapa opastettujen sieniretkien, palvelukokonaisuuksien toteuttamiseen.

Sataman aluesuunnitelma & rakenteet

Alla maastonmuotoilusuunnitelma, josta näkyvät myös toimintojen sijoitukset ja istutusalueet. Hienosäätöjä tehdään vielä  muurirakenteiden valmistuessa lopullisten aluemittausten myötä, mutta perusrakenteen osalta ei juuri enää tilanne tästä muutu. 

Hankekalenteri

Oheiseen kalenteriin on koottu tärkeimmät toimenpiteet, että paremmin hahmottaa hankkeen aikataulua. Hanke jatkuu 2023 loppuun saakka, mutta varsinaiset toimenpiteet päättynevät 9/2023 mennessä.  Kalenteri päivittyy koko ajan, tulossa jo tiedossa olevien lisäksi mm. matkailuaiheinen yleisötilaisuus tammikuussa, vieraslajitalkoot kesän alussa ja toiveen mukaan kesäasukasiltoja kesällä 2023.

Investointihanke etenee

Investointipuolella on nyt suunnitelman mukaiset hankinnat pääosin kilpailutettu ja tilattukin. Rakennustyöt on tarkoitus saada pääpiirteittäin valmiiksi kesäkuun 2023 puoliväliin mennessä. Syksypuolella tehdään maansiirtotyöt mahdollisimman valmiiksi ja keväällä paikalleen asennetaan uusi huoltorakennus sekä Rantaparlamentti, uusi ponttonilaituri ja pienveneluiska, lukittavat laituriportit ja maapaikoille soutuveneille ranturit. Myös uimarannan aluetta siistitään, ja siirretään roskiskatos uusittavasta sähkökeskuksesta  vanhaan huoltorakennukseen. Septilaitteisto uusitaan niin, että sillä voi tyhjentää myös matkailuautojen säiliöt ja hileasemalle tulee uusi kone, jotta jään saatavuus olisi varmaa läpi kesän. Keväällä viimeisteltävät viheralueet sisältävät telttailun ja oleilun nurmialueet, metsäisen karavaanialueen ja rantavyöhykkeen puineen ja pensaineen. Tuloksena toivottavasti on luonnonläheinen ja toimiva alue sekä moninaisten tapahtumien järjestämiseen, että kesäaikaisen retkeilyn majoittumiseen. Alueella huomioidaan myös tulevaa lisärakentamista esimerkiksi sähköistyksen ja valvonnan osalta. Tavanomaisten pistokepaikkojen ohella alueelle tulee kaksi latauspaikkaa sähköautoille. Turvallisuutta lisätään asentamalla koko satama-alueelle kameravalvonta ja digitaalisia ratkaisuja esimerkiksi lukitukseen liittyen. Monia yksityiskohtia vielä hiotaan budjetin sallimissa rajoissa, mutta nämä ovat keskeiset toimenpiteet.

Uusia ja parempia palveluja

Kehittämisosassa panostetaan näkyvyyden lisäämiseen ja tuote- sekä palvelumuotoiluun. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa verkkonäkyvyyden lisäämistä, kohdeasiakkaiden tarpeiden ja selkeän kysynnän mukaan suunniteltuja tuotteita sekä palveluja ja yrittäjien markkinointiosaamisen parantamista. Tällä hetkellä kunnan yrityksistä ja yhdistyksistä, toiminnasta tai sen mahdollisuuksista tietoa netissä on todella vähän. Se on harmi, sillä esim. kirkonkylässä on tarjolla laadukkaita ruokapalveluja, erikoiskaupan- ja päivittäistavaroiden palveluja, kulttuurin ja liikunnan palveluja. Myös Kerman ja Pohjois-Heinäveden palvelujen monipuolisuutta olisi hyvä korostaa nykyistä paremmin.

Kaikille halukkaille tarjotaan maksutonta opastusta vaikka henkilökohtaisesti sopivien kanavien käyttöön, kuva- ja muun materiaalin tehokkaaseen hyödyntämiseen ja Google -näkyvyyden parantamiseen. Ota yhteyttä, tulen käymään! p. 050 473 7310 / Virpi Pakarinen.

 

Heinävesi Näkyväksi!

Heinäveden ja sen yritysten näkyvyyttä parannetaan uudistamalla ja yhdenmukaistamalla kunnan matkailuilmettä, lisäämällä kaikki halukkaat yritykset, yhdistykset ja muut toimijat näkyvästi myös verkkosivuille ja tekemällä markkinointimatkat sekä Suomeen, että Saksaan.

Matkailun isoja ja edelleen kasvavia trendejä ovat erilaiset luontoelämykset ja luontoliikunta (esim. melonta, patikointi, kalastus jne), ’synkkä matkailu’ (liittyen esim. traagisiin tapahtumiin menneisyydessä), henkiseen hyvinvointiin liittyvät palvelut luontoympäristössä (esim. jooga, shamanismi jne.). Kaikkiin näihin teemoihin sopii paitsi Heinäveden monipuolinen luontoympäristö, myös perinteinen toiminta, josta kunta tunnetaan jo (luostarit, Heinäveden reitti, pitkä historia,  kivikautiset asumukset).

Yrittäjäryhmä lähtee helmikuussa tutustumaan Saksaan vapaa-ajan palvelutarjontaan Euroopassa (F.re.e -messut) , jossa potentiaalista asiakaskuntaa olisi meillekin. Matkatuliaisina saadaan hyvä käsitys siitä, millaiset tekijät Keski-Eurooppalaisia tänä päivänä voisivat houkutella.

Hankkeessa toteutetaan jaettava esite (suomi/englanti/saksa), jota jaamme sekä Saksan matkalla, että kotimaassa mm. Mennään luontoon -messuilla ja Kuopion venemessuilla. Esitteeseen voi jokainen toimija laittaa käyntikorttityyppisen mainoksen yrityksestään tai toiminnastaan maksutta!

Esitemateriaalit toimitettava marraskuun aikana! 

Kuva: Milla Nissinen

Visitheinavesi.fi -sivusto työn alle

Sivuston teko alkaa marraskuussa, kun markkinoinnin uusi ilme on saatu suunniteltua (Suunnittelija Päivi Miettinen, Mainospihlaja Ky). Sivusto julkaistaan vuoden loppuun mennessä, ja sinne voivat kaikki kylät, yritykset, yhdistykset ja vaikka yksityiset ihmiset ilmoittaa omia tuotteita ja palveluja matkailijan saataville. 

Sivustolle tulee karttoja, joihin palveluja, reittejä ja nähtävyyksiä merkitään. Sinne voidaan upottaa aineistot jo olemassaolevilta sivuilta. Näin tehdään esim. palokinkosket.fi -sivuston osalta. Ylläpito-oikeuksien myötä yhdistyksillä tai yrityksillä on  mahdollisuus omatoimiseen tietojen päivittämiseen myös, mutta tätä ei vaadita. 

Sivuille tarvitaan paljon hyvää kuvamateriaalia ja tarinoita kuvien tueksi, koska Heinävedeltä sellaista aivan varmasti on tarjolla. Myös yritysten videoita voidaan sivuille upottaa. 

Linkitämme visit-sivut alueellisiin matkailusivustoihin, ja teemme myös  markkinointikampanjan verkossa keväällä 2023.

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

3 vastausta

  1. Koirapuisto luvattiin siirtää ilman välivarastointia.Taitaa jäädä lumien alle kaikki tarvikkeet,vai kuinka?

    1. Tietääkseni johonkin suojaan taivasalla olevat tarvikkeet laitetaan, etteivät ne talven aikana vaurioidu esim. lumitöiden vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *