matkalaisellekin

Heinävesi Houkuttavaksi -kysely

Asukkaille, vapaa-ajan asukkaille ja vierailijoille suunnatun kyselyn avulla keräämme pohjatietoa kylien mahdollisuuksista yksilöllisten elämyspalvelujen tuottamiseen, kartoitamme ihmisten kiinnostusta matkailun kehittämiseen ja halua osallistua Kylien Heinävesi -teemalla yhteiseen markkinointiin. Keräämme tietoa mm. eri kylien tapahtumista, niissä jo toimivista yrittäjistä ja kartoitamme yleisellä tasolla kylien valmiuksia ja halua ottaa matkailijoita vieraakseen.

Tulossa syksyllä

Kylien Heinävesi- esite

Kylätapaamisia

Sataman rakennustyöt

Teemme alla olevan tyyppisen esitteen, johon tulevat esimerkiksi kesätapahtumat, yritysten ja yhdistysten  tiedot käyntikortteina kylittäin, tietoa kylistä ja pyöräily- sekä melontareiteistä.  Keskiaukeamalle tulee kartta, johon nämä merkitään. Esite julkaistaan sekä verkossa, että printtinä, kielet suomi ja englanti, mahdollisesti myös saksa. Kilpailuvalokuvia käytetään esitteen kuvituksessa. Muistakaa osallistua!

Kyselyvastausten perusteella näemme, millaisia tarpeita ja toiveita kylillä on, ja millaisia mahdollisuuksia matkailijoiden vastaanottamiseksi. Tavataan ja keskustellaan, mietitään ratkaisuja  haasteisiin.

Jos kylissä on suunnitteilla omia hankkeita, samalla kerrotaan erilaisista rahoitusvaihtoehdoista.

Odottelemme nyt heinäkuun ajan tarjouksia eri toimenpiteistä, sekä ELY:n kantaa tarvittaviin lupiin. Työt käynnistetään toivottavasti syyskuussa nykyisen asfalttialueen ja vanhan huoltorakennuksen alueelta. Rakenteille tehdään pientä korjausta ja vaihdetaan septi-imulaitteisto, sekä toteutetaan latauspiste ja veneluiskan laajennus. Caravan- alue ja hiekkaparkki ovat vuorossa keväällä 2023, ellei yllätyksiä ilmene.

Taustaksi kesälukemista

Ensin muutama kylmä fakta:

1. Heinäveden asukasluku laskee luonnollisen poistuman vuoksi, iäkkäitä ihmisiä on paljon, koulujen vuosiluokat pieniä. 

2. Heinävesi on alueellisesti laaja, ja asukkaat hajallaan ympäri kuntaa, välimatkat on pitkiä keskusten palveluihin.

3. Elinkeinorakenteen ja tuotannon muutos on vaikuttanut vahvasti siihen, etteivät maaseutukylät enää ole perinteisen maataloustuotannon paikkoja, vaan yhä enemmän virkistymisen ja vapaa-ajan vieton paikkoja. Tuotantorakennukset rapistuvat ja jäävät tyhjilleen.

Mitä sitten, tämänhän jo kaikki tietää?!

Kysymys kuuluu nyt, että osataanko tätä tietoa hyödyntää ja tehdä uudet virkistymisen tilat tuottaviksi, tai erilaistumisen ja jalostuksen keinoin saada tuloa omalta tilalta enemmän.

Aihetta on tutkittu mm. Euroopassa varsin laajasti, ja esim. Terry Marsden on kirjoittanut aiheesta (liittyen Britannian ja Euroopan maaseuturakenteen  muutokseen) 1990 -luvulta alkaen. Monissa ns. kuolevissa kylissä on syntynyt uutta yritystoimintaa erilaisten luontokohteiden ympärille jopa siinä mittakaavassa, että turismia on täytynyt rajoittaa. Lieveilmiöt, kuten alueiden kuluminen ja roskaaminen veivät viehätyksen mennessään. Näin on tapahtunut erilaisissa matkailukohteissa ympäri maailman. Tätä emme halua!

Keinot vähissä, vai onko?

Miksi siis olisimme erilaisia?

Suomessa varsinaisia massaturismin kohteita on vähän, niiden pääpaino on Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla laskettelukeskusten yhteydessä. Samankaltaista ilmiötä ei varmasti tänne Itä-Suomeen koskaan tule. Eikä sellainen ole tarpeenkaan, sillä Pohjois-Karjala ja Saimaan ympäristö voisivat profiloitua nimenomaan palvelemaan ihmisä, jotka etsivät rauhallista menoa, aitoa ympäristöä ja osallistumisen kokemuksia kylämiljöössä tai puhtaan luonnon keskellä. 

Täällä voidaan myydä ‘Ei mitään missään’ -kokemusta, vaikkapa viemällä vieras marraskuussa metsämökkiin takan lämpöön tahi istumaan tulen ääreen laavulle. Hiljaisuuteen ja pimeään. ‘Maailman suurimpaan  luolaan’,  jossa kattona hyvällä onnella on tähtitaivas.

Arvokkaat Kylät

Jos itse ymmärrämme, että elämä kylissä on arvokasta ja se arvo muodostuu paitsi luonnonläheisyydestä, myös pienestä ja tiiviistä kyläyhteisöstä tai muusta yhdessä tekemisestä, se näkyy myös vieraalle. Yhteisöllinen tekeminen, kylätapahtumat, talkoot, ihan tavallinen maalaiselämä  halkojen hakkaamisineen ja saunan lämmityksineen on monille kaupunkilaisille vain TV:stä tuttu unelma.  Matkallaan  vieras voi kokea tämän TV- unelman osallistumalla vaikka saunan lämmittämiseen tai mato-onkimiseen, perunoiden kaivamiseen pottumaalta tai sienimetsässä kävelyyn paikallisen ihmisen kanssa. Ja hän on siitä valmis maksamaan kelvollisen korvauksen. Mitä paremmin mietitty palvelukokonaisuus ja mitä helpommin tämän kokemuksen voi ostaa, sitä varmemmin toiminta on myös kannattavaa paikallisille. Tätä on palvelutuotteiden muotoilu tai palvelutuotteistaminen, josta mediatoimistot jargonissaan paasaavat. Heinävedellä on luonnon puitteet enemmän kuin hyvät upeine vesireitteineen, metsäteineen, yhä asuttuine kylineen kaukana keskuksista keskellä ‘oikeaa pohjoista erämaata’. 

Kysely & Muut osallistumiskanavat

Kyselyn avulla keräämme pohjatietoa kylien mahdollisuuksista yksilöllisten elämyspalvelujen tuottamiseen, kartoitamme ihmisten kiinnostusta matkailun kehittämiseen ja halua osallistua Kylien Heinävesi -teemalla yhteiseen, maksuttomaan markkinointiin. Keräämme tietoa mm. eri kylien tapahtumista, niissä jo toimivista yrittäjistä ja kartoitamme yleisellä tasolla kylien valmiuksia ja halua ottaa matkailijoita vieraakseen.

Voit myös avata aiheen keskustelulle Foorumilla. Foorumille voivat vaikka kaikki kylät tehdä omat keskusteluaiheensa.

Osallistu valokuvakisaan

Valokuvakilpailu jatkuu 31.7. saakka. Toivomme kuvia kaikista kylistä, aidoista tilanteista, yhteisistä askareista, kauniista paikoista. Kuvia tullaan käyttämään kunnan uusilla verkkosivuilla sekä esitemateriaalissa, jotka tehdään syksyllä.

Täytä ja lähetä kysely tästä

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 vastausta

  1. Kiitos kyselystä! Heinävesi on luonnonkaunista seutua. Luonnon kauneutta ja puhtautta sekä ympäristön siisteyttä täytyy vaalia.
    Ei tarvita ”ihmepuistoja ja – parkkeja”, ei kalliita rakennelmia.
    Esim. Kerman kanavalla, koskella ja virran rannassa yöpyy paljon matkailijoita teltoissa ja autoissa. Missä käyvät wc:ssä? Ainakin siinä ympäristössä voi kompastua ”kasoihin”. Tällaiset yksinkertsiset peruspalvelut olisi hyvä saattaa kuntoon ja hygienataso päivittää!

    1. Kiitos viestistäsi. Erinomaisia huomioita tuosta Kerman alueesta, nämä viedään eteenpäin tiedoksi asiaan vaikuttaville tahoille kunnassa. Varmasti myös alueen yhdistykset ovat kiinnostuneita palvelujen kehittämisestä, kunhan resursseja tarjoutuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *