Kylätapaamiset syyskuu 2022

Kylien ensimmäiset tapaamiset on pidetty

Tapaamisten tavoitteena (19-26.9.2022)  oli kartoittaa kylien mahdollisuuksia ja halua matkailijoiden vastaanottamiseen, tarpeita kehittämisen tuelle. Tapaamisissa kerrottiin erilaisista tukimahdollisuuksista, tulevan vuoden matkailukehittämisen suunnitelmista ja uusista viestinnän mahdollisuuksista.

Kylätapaamisia pidettiin kolmessa paikassa: Kirkonkylän valtuustosali, Karvion Neste ja Kerman lava. Kutsuttuina olivat kaikki kylien matkailupalvelujen kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset, paikalle tuli pääasiassa kunkin alueen asukkaita ja yrittäjiä. Tapaamisissa olivat kertomassa palveluista Satamahankkeen projektipäällikkö Virpi Pakarinen, Heinäveden kunnan matkailusihteeri Leena Vlasoff, Business Joensuusta Heli Hirvonen sekä edustajia Pohjois-Karjalan kylät ry:stä, Pohjois-Karjalan maaseutupalveluista ja Joensuun seudun Leader ry:stä.  

 

Vapaamuotoiset keskustelut

Tilaisuuksissa käytiin läpi satamahankkeen toimenpiteitä, tulevan kesän tapahtumatarjontaa ja yhteistyökuvioita esim. Rääkkylän ja Liperin kanssa, Tulevan rahoituskauden rahoitusmahdollisuuksia yrityksille ja yhdistyksille, sekä Pohjois-Karjalan kylät ry:n tarjoamaa palvelualustaa kylätoimijoille. Lisäksi keskusteltiin Heinävesi houkuttavaksi -kyselyn tuloksista. Ympäristöasioissa esille nousivat vieraslajien poistoon liittyvät seikat, liikkumisen turvallisuus ja ’passiviteettipalvelujen’, eli luontoympäristössä tapahtuvien, rauhallisten palvelutoimintojen ja muiden matkailun mahdollisuuksien kehittäminen.

Pohjois-Karjalan kylät ry järjesti kaikille kylille tarkoitetun Teams -tapaamisen 26.9, jossa vastaavista aiheista keskusteltiin Karhila-Malkkila kyläparin ja Kypäräjärvi-Viitalahti kyläyhdistyksen edustajien kanssa.

Hankkeella nettinäkyvyyttä

Satamahankkeen viestintäosuuteen liittyy visitheinavesi.fi -sivuston toteuttaminen. Sivun tekninen rakenne on nyt työn alla, ja tavoitteena on avata sivut yleisölle viimeistään vuodenvaihteessa. Sivuille voivat kaikki Heinävedellä matkailijoille palveluja tarjoavat toimijat ilmoittaa omat tietonsa ja palvelunsa mukaan maksutta. Kylien Heinävesi -teemalla toteutettava sivusto esittelee myös toimivat kylät ja niiden palvelut. Toimintojen yhteensovittamisessa ja päällekkäisyyden vähentämisessä tehdään yhteistyötä mm. Visit Karelian ja Pohjois-Karjalan kulät ry:n kanssa. Tästä on tulossa laajempaa tietoa vielä myöhemmin syksyllä, mutta jo nyt kaikki kiinnostuneet voivat alkaa kokoamaan sopivaa materiaalia verkkosivuille. Markkinointiviestintää matkailijoiden suuntaan yhdenmukaistetaan, ja käytännössä tämä tarkoittaa mm. uusien opastekarttojen ja esitteen toteuttamisen verkkosivujen oheen. Varsinkin verkkoon tehtäviin karttoihin on helppo liittää erilaisia palvelurakenteita, kuten polkuja, veneenlaskupaikkoja, uimarantoja, kylien kokoontumisen ja toiminnan paikkoja, kun niistä vain tiedetään. Voitte toimittaa tietoja, kuvia ja muuta materiaalia joko paperisena tai diginä kunnantalolle, merkillä Satamahanke, tai lähettää sähköpostilla os. virpi.pakarinen@heinavesi.fi.

Satamassa tapahtuu myös kesällä 2023

Heinäveden kunta järjestää myös tulevana kesänä tapahtumia, joiden ohjelmasta ja tarkemmasta aikataulusta voitte kysyä Leena Vlasoffilta (leena.vlasoff@heinavesi.fi).  Satamaan suunnitellaan avaustapahtumaa lähipalvelujen ja musiikki/ teatteritapahtumien yhteydessä, alustava ajankohta on 17.6.2023. Tapahtumakokonaisuus tullaan suunnittelemaan ja toteuttamaan yhdessä Heinäveden yrittäjien, yhdistysten ja muiden halukkaiden toimijoiden kanssa, osana sataman kehittämishankkeen markkinointitoimenpiteitä. Jos olet innokas tulemaan mukaan tapahtuman suunnitteluun, niin ota yhteyttä virpi.pakarinen@heinavesi.fi.

Tukea yrityksille ja kylätoimijoille

Yritysten ja yhdistysten rahoitusmallit (Business Joensuu, Joensuun seudun Leader ry) pääpiirteittäin pysyvät ennallaan siitä huolimatta, että ensi vuoden alusta Heinävesi kuuluu Joensuun seudun Leader -yhdistyksen alueeseen. Maaseuturahaston hankkeisiin (mm. kylähankkeet) muutos ei juurikaan vaikuta, mutta uusia hankepäätöksiä ei todennäköisesti pystytä tekemään ennen kuin keväällä-kesällä. Nyt on siis hyvää aikaa tehdä hankesuunnitelmat huolella. Siirtymäkauden rahat alkaa olla käytetty. Yrityspuolella tukirahaa varsinkin kasvuun ja kansainvälistymiseen on koko ajan tarjolla, mutta pienille ja aloittaville maaseuturahastosta myönnettävää tukea joudutaan nyt myös odotteleman kevääseen. Valikoimaan on tulossa uusia, vähemmän byrokratiaa vaativia kertakorvausmalleja varsinkin yhdistyshankkeisiin, yrityspuolellakin muutoksia on tiedossa, mutta niistä tietoa ei vielä ole julkaistavaksi. Erillisiä hankerahoituksia on tarjolla myös esim. pyöräilyreittien ja muiden tämän tyyppisten hankkeiden toteuttamiseen, tarpeen mukaan etsimme niistä lisätietoa ja neuvomme eteenpäin. Heli Hirvonen Business Joensuusta on tavattavissa Heinäveden kunnantalolla säännöllisesti.  Joensuussa sijaitseva Leader- yhdistyksen toimipiste palvelee henkilökohtaisesti, ja voit ottaa yhteyttä vaikkapa toiminnanjohtaja Mari Voutilaiseen rahoitusneuvontaan tai hankesuunnitelman tekoon liittyvissä asioissa.

Kylät näkyväksi

Pohjois-Karjalan kylät ry kutsuu nyt myös kaikkia Heinäveden kyliä mukaan yhteiselle verkkoalustalle. Kylille on tarjolla itse päivitettävä sivu, jossa voi esitellä kylän palveluja, ja esim. vuokrattavia kylätalo- tai muita tiloja.  Pohjois-Karjalan kylät ry on osa valtakunnallista Suomen kylät ry – verkostoa, joten jäsenyys tarjoa myös hyvän verkostoitumisväylän kylille. Täältä voit tutustua sivuston tarjontaan ja vaikkapa tulevaan vuoden kylä- kilpailuun https://kylat.fi/kylat-pohjois-karjalassa?&page=9.

Kylien toivelista tapaamisissa oli varsin maltillinen, huolenaiheet pitkälti tunnustettu ja tiedossa. Huolena kylillä on väen väheneminen ja sen myötä myös palvelujen supistuminen. Kuinka saataisiin matkailijoita paikalle, kuinka nuoria houkuteltua viipymään asukkaaksi saakka? Tämä on valitettavasti koko Itä-Suomen maaseutualueiden yhteinen ongelma. Helppoja ratkaisuja ei ole, mutta jotakin aina voidaan tehdä. Tapaamisissa selvisi, että kylissä on edelleen toimivia kylätaloja ja vapaa-ajan aktiviteetteja asukkaille ja miksei muillekin, mutta niistä ei juuri tiedoteta missään. Kaikissa Heinäveden kylissä on ainutlaatuisia, sekä historiallisesti, että maisemallisesti merkittäviä kohteita ajatellen luontomatkailun kehittämistä.

KYLILTÄ TULLEITA TOIVEITA JA NIIHIN VASTAUKSIA

 1. Veneenlaskupaikat kuntoon ja kunnolla merkityksi-> Kunnan Teknisen puolen työlistalla 2023
 2. Uimapaikat (myös talviuintiin) -> Missä ovat? Millaisia tarpeita niissä?
 3. Opasteet, kyltit ja kartat ajan tasalle-> Tehdään satamahankkeessa 2023 loppuun mennessä
 4. Verkkosivujen ja verkkonäkyvyyden parantaminen -> Tehdään satamahankkeessa 2022 loppuun mennessä
 5. Kevyen liikenteen turvallisuus, ja reittivaihtoehdot (erityisesti KK keskusta-satama sekä KK-Kerma, KK-Asema ja Karvion kanavan alue).-> Selvitetään vaihtoehtoja osana satamahankkeen kehittämistoimenpiteitä, kartoitetaan mahdollisten jatkoinvestointien tarpeita.
 6. Karvion kanavasillan tulevaisuuden osalta tilanne on edelleen epäselvä, lisätietoja mahdollisesta tietyön toteutuksesta ja aikataulusta odotetaan edelleen.
 7. Kerma-KK -välillä mahdollisuus hyödyntää olevia polkuja ja sorateitä pyöräilyyn? -> Merkintä?
 8. Hiihtoladut (varsinkin Karviossa) puhuttivat-> voiko parantaa, ympärivuotisuus? Tuki kunnostukseen?
 9. Kylien pieniin kunnostus- ja ohjelmapalveluhankkeisiin olisi kiinnostusta (esim. musiikki, teatteri, myyntitapahtumat) -> tukimahdollisuudet kiinnostavat.
 10. Turvallisuusasiat tärkeitä kylissä, joissa paljon ikäihmisiä. -> Viestinnän parantaminen digikeinoin, esim. Whatsapp -ryhmät käytössä.
 11. Matkailutuotteista nostettiin esille mm. ongintamahdollisuudet, melonta ja veneily, erilaiset kylien tapahtumat. Kermankosken tanssilavan kunnostuksella on koko Kerman alueen viihtyisyys ja houkuttelevuus lisääntynyt. -> Kylällä on toiveena saada verkkosivut ja leirintäpaikan varaussysteemi omatoimimatkaajille. Saman tapaisesta varaussysteemistä on kiinnostusta myös Varirannassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *