Hanketiedote elokuu 2022

Sataman rakentaminen alkaa syys-lokakuussa 2022, ja kesän 2023 suunnitelmat täsmentyvät. Käynnissä on vielä valokuvaäänestys, ja matkailun kehittämiseen liittyvä kysely kaikille Heinäveden asukkaille, vapaa-ajan asukkaille sekä vierailijoille. 

Sataman rakennustyöt alkavat pian

Nyt alkaa olla ensimmäinen kilpailutuskierros sataman tulevista rakenteista ja toimenpiteistä läpikäyty, ja tarkempi  suunnittelu voi alkaa. Päätöksiä toteuttajista tehdään syyskuun alkupuolella. Rakennustyöt on jaettu kahteen osa-alueeseen, joista ensimmäinen sijoittuu vanhan huoltorakennuksen kahvilan puoleiselle osalle ja jälkimmäinen sen takapuolelle. Työt aloitetaan vanhan huoltorakennuksen pienillä kunnostustöillä, koirapuiston siirrolla, salaojituksilla ja septilaitteiston uusimisella kuluvana syksynä.  Uudessa laitteessa on myös pilssivesien tyhjennysmahdollisuus ja sitä voivat käyttää sekä veneilijät, että karavaanarit.

Toteutus kahdessa osassa

Syksyn 2022 aikana aloitetaan työt kuvan alueella, ja tavoitteena vähintäänkin on saada vanhan huoltorakennuksen ympäristöön salaojitus  ja huoltorakennuksen kunnostustyöt toteutettua. Mahdollisesti myös uuden septilaitteen asennus tehdään jo syksyllä 2022.

Pysäköintijärjestelyt alueella muuttuvat, samoin oleskelun ‘parlamenttipaikka’. INFO- kyltit uusitaan ja toteutetaan yhtenäinen katettu ja viihtyisä alue tapaamiseen ja istuskeluun. Asfaltoitu alue suurenee, nurmialueet vaihtuvat mataliin pensasistutuksiin, joten esimerkiksi myynti- ja muissa tapahtumissa alue palvelee nykyistä paremmin.

Ohessa luonnospiirros alueen pysäköinnin järjestelystä. Lopulliset autopaikat täsmennetään vielä alueen muotoilun jälkeen niin, että liikenne valmiilla alueella toimii sujuvasti.

Vuoden 2023 aikana toteutettavien maastotöiden osalta (caravan- alue ja sataman pääpysäköintialueet, rantavyöhykkeen siistiminen) suunnittelu tehdään yhdessä valitun koneurakoitsijan kanssa syksyllä- talvella 2022-2023.

Suunnitelmat etenevät syksyllä, esitetyt toiveet huomioidaan

Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja liittyen pysäköintipaikkoihin, tulevan Caravan -alueen tilatarpeisiin, erilaisten viihtymistä edesauttavien ratkaisujen toteuttamiseen ja veneilijöiden tarvitsemien palvelujen parantamiseen sataman ympäristössä. Iso kiitos kaikille aktiivisille ihmisille, jotka olette suunnitteluun jo osallistuneet! Caravan- ja pysäköintialueen lopullinen tilasuunnitelma täsmentyy vasta sen jälkeen, kun päästään maastonmuotoilutöihin tällä alueella, todennäköisimmin keväällä 2023. Maasto on kallioista, eikä maaperätutkimuksia ole käytettävissä, joten paljon ratkaisee se, missä kaivurin kauha kallion kolahtaa. Tavoitteena on, että alueelle toteutuu noin kymmenen riittävin turvaetäisyyksin varustettua, sähköistettyä asuntoautopaikkaa ja telttailutasanteet. Pysäköintipaikkoja alueelle toteutetaan mahdollisimman paljon, koska selvästi niillä tarvetta on. Sataman alueelle on tulossa myös latauspiste sähköautoille, paikka täsmentyy sähkösuunnittelun yhteydessä. Syksyn aikana täsmentyvissä alue- ja rakennussuunnitelmissa mietitään myös lasten ja lemmikkien viihtymisen tarpeita ja kahvilan ja muiden palvelujen tulevaisuutta tarkemmin.

Retkeilijöitä, karavaanareita ja veneilijöitä palveleva uusi kesäkauden huoltorakennus on suunnittelussa parhaillaan, päätöksiä toteuttajasta tehdään syyskuussa. Uusi tilaelementteinä toteutettava huoltorakennus palvelee asiakkaita jo tulevana kesänä. Rakennukseen sijoittuvat WC:t, suihkut, keittiötila ja pesukone pyykkihuoltoa varten sekä katetut terassit vapaaseen oleiluun ja ruokailuun.  Keväällä 2023 pienveneiden veteen laskua varten toteutetaan veneluiska ja sen viereen n. 15m pitkä laituri caravan-alueen päähän. Nykyiset veneiden maapaikat siistitään ja yhdenmukaistetaan. Maapaikkojen kokonaismäärä ei vähene, mutta joitakin paikkojen uudelleenjärjestelyjä laiturin ja veneluiskan toteutus aiheuttanee. Kaikki maapaikan haltijat saavat käyttöönsä vinssillä varustetun nostotelakan soutuveneelleen. Tästä lähetetään vielä erillinen kirje paikan vuokranneille syyskuun aikana.

IMG_20220524_142801

Vanhan huoltorakennuksen kohtalo

Vanha huoltorakennus on maisemallisesti arvokkaana rakennuksena suojeltu, joten siihen tehdään joitakin parannustöitä, mutta ei mittavia peruskorjauksia. Rakennus pyritään säilyttämään käyttökuntoisena, ja siihen jatkossa sijoittuvat esimerkiksi välinevuokraamo ja jätepiste.  Sauna- ja pukeutumistilat sekä WC:t saavat pienen piristyksen sisätiloihinsa, ja teknisesti pieniä parannuksia toteutetaan myös esimerkiksi salaojittamalla rakennuksen ympäristö, parantamalla ilmanvaihtoa, kunnostamalla vesipisteen lattia ja sisäänkäyntien edustat, sekä ajanmukaistamalla saunavesien poistojärjestelmä.

Kahvilan tulevaisuus

Kahvilarakennus sijaitsee luonnonlähteen päällä, ja tästä johtuen sen perustukset ovat lähes ’sulaneet’ alta- pois. Rakennus on kärsinyt veden kapillaarisen nousun vuoksi mittavia vaurioita, eikä sitä tästä johtuen kannata alkaa peruskorjaamaan ja laajentamaan. Edessä on siis vanhan kahvilarakennuksen purku ja uuden kahvila- satamatoimistorakennuksen suunnittelu ja rakentaminen. Tällä hetkellä työn alla on selvittää tulevan kahvila- ja vuokraamotoiminnan sekä mahdollisten muiden palvelujen tilatarpeet. Ajankohta kahvilan uudistamiselle on vielä avoinna, mutta sataman toiminnan kehittäminen mielessä se on kuitenkin hyvinkin lähivuosien asia. Tässä hankkeessa selvitämme kustannukset ja eri toteutusmahdollisuudet. Mietimme myös mahdollisuuksia hyödyntää vanhan kahvilan purettavaa hirsikehikkoa jollain tavalla alueen muissa rakenteissa.

Pysäköinti2 (2)

Ympäristösuunnitelma viihtyisyyden lisäämiseksi

Hankkeessa toteutetaan syksyn aikana kokonaissuunnitelma kirkonkylän ympäristön viihtyisyyden lisäämiseksi ja kartoitetaan vieraslajiesiintymät sekä tehdään niiden torjuntasuunnitelma. Suunnitelmassa myös mietitään liikkumisen ongelmakohtiin parannuksia ja otetaan kantaa keskustan keskeisten alueiden kehittämiseen. (esim. torialue ja sen ympäristö). Toivomme asukkaiden lähettävän meille tietoa esimerkiksi vieraslajien esiintymispaikoista ja liikenteen riskipaikoista sekä ideoita ja toiveita ympäristön viihtyisyyden parantamiseen. Tällä hetkellä käynnissä olevassa Kylien viihtyisyyskyselyssä voi kertoa myös näistä epäkohdista ja antaa muuta palautetta paitsi k,irkonkylän, myös muiden Heinäveden kylien osalta. Kysely on avoinna 20.8. saakka. Mukavasti olemme jo vastauksia saaneetkin, mutta lisää toki toivotaan! Vastaa kyselyyn alla olevalla lomakkeella.

 

Äänestä kuvakilpailun voittajaa
12.8. mennessä

Täytä ja lähetä kysely tästä

Äänestäneiden kesken arvotaan Heinävesi- aiheinen tuotepalkinto. Äänestysaikaa on vielä perjantaihin 12.8.2022 saakka. Osallistu tästä.

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Yksi vastaus

  1. Heinävesi on tuhlannut kaikenlaisiin projekteihin ja konsulentteihin paljon rahaa ja on syntynyt vaan paperia hyllyyn. Olisi Enonkosken malli pitänyt ottaa käyttöön kymmenen vuotta sitten ! Tehkää vierailu naapurikuntaan !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *