Satamahanke ei lomaile

 

Kesälomakausi on alkanut, mutta hankkeessa tehdään töitä koko kesän ajan. Heinä-elokuun aikana valmistellaan satamassa syksyn 2022 ja kevään 2023 toimenpiteitä ja tehdään tarvittavia selvityksiä esimerkiksi rakennusten kunnostamiseen ja perustamiseen liittyen. Kun käytte nauttimassa sataman rennosta miljööstä ja herkullisista leivonnaisista, vaikka kahvin ääressä, voitte samalla tutustua kesän tapahtumiin ja näyttelyihin muuallakin kirkonkylässä ja lähikylissä. Katso lisätietoja tämän artikkelin lopusta.

Muista valokuvakilpailu! Tulossa Kysely!

Osallistumisaikaa jatketaan 31.7. saakka!

Kysely ja valokuvakilpailun satoa markkinoinnin tukena

Vielä kesän aikana on suunnitelmissa tehdä laaja kysely liittyen Heinäveden matkailupalvelujen kehittämistarpeisiin. Kysely sisältää niin ympäristön kunnostustarpeiden kartoittamista, kuin tietojen keräämistä esim. retki- tai muista kohteista eri puolilla Heinävettä. Tulevan talven aikana teemme kompaktin palveluesitteen sekä printtinä, että verkkoon. Siihen tulee kootusti esille ’Kylien Heinävesi’, jossa esimerkiksi majoitusta, ruokaa, aktiviteetteja, nähtävyyksiä ja luontoreittejä. Tästä tulee lisätietoa myöhemmin. Nyt kuitenkin on vielä mahdollisuus laittaa meille valokuvia kilpailuun mukaan! Näistä saamme myös esitteeseen materiaalia. Kyselyn ja sitä seuraavien asukastapaamisten perusteella myös suunnitellaan tulevia kehittämistoimenpiteitä tarkemmin tulevan talven kuluessa.

Satamassa käytännön toimet alkavat syksyllä 2022

Hankkeen toimenpiteiden jaksotus kahteen työvaiheeseen (2022 syksy, 2023 kevät ja kesä) ja tarkennettu toimenpidesuunnitelma on esitetty 20.6. kunnanhallitukselle. Hallituksen linjaus on pääpiirtettäin esityksen mukainen ja sisältää seuraavaa: 

 1. Hankesuunnitelmassa oli toimenpiteenä selvittää, voidaanko satamaan toteuttaa polttoaineiden jakelupiste. Taustaselvityksestä voidaan todeta, ettei mahdollisuutta kannattavaan, yrittäjävetoiseen toimintaan juuri ole. Tähän vaikuttavat mm. polttoaineen vähentynyt kysyntä ja kasvaneet ympäristöturvallisuuteen liittyvät tekniset vaatimukset. Sähkökäyttöisten kulkuvälineiden määrän kasvu on nopeaa (pyörät, autot, vesikulkuvälineet ja veneiden moottorit). Vaihtoehtona esitettiin latauspisteiden rakentamista satamaan ja mahdollisesti vuokrakaluston tarjoamista polttonesteiden hakemiseen kirkonkylän jakelupisteistä. Päätettiin toteuttaa hankkeessa latauspisteitä sähköisille kulkuvälineille. (Toteutus syksy 2022, kevät 2023)
 2. Kahvilarakennuksessa on vakavia kosteuden aiheuttamia rakenneongelmia ylärinteestä ympäri vuoden valuvan lähdeveden vuoksi. Nykyiset keittiötilat ja muu rinteen puoleinen osa rakennusta on aistinvaraisestikin havaittuna heikossa kunnossa. Hirsinen rakennuksen osa päällisin puolin kuitenkin taustaselvittelyn valossa vaikuttaa vielä napakalta ja käyttökuntoiselta. Hankkeessa selvitetään tarkemmin kahvilarakennuksen rakenteellinen kunto ja tehdään tarkempi toimintasuunnitelma sen jälkeen: Voidaanko osaa rakennuksesta hyödyntää, ja millä tavalla? Millaiset tilat kahvila- ja leirintätoiminnan pyörittäminen tarvitsee? (Tutkitaan kesä 2022, toteutuksesta päätös syksyllä 2022)
 3. Vanha hileasema- saunarakennus on selvityksen mukaan perustuksiltaan huonossa kunnossa, joten mittavaa peruskorjausta ei kannata tehdä. Rakennuksen tilat ovat edelleen käyttökelpoiset, mutta kokonaisuutena rakennus ympäristöineen on ’nuhjuisessa’ kunnossa. Kaavassa rakennuksella on maisemakuvallisesti merkittävän Sr-ur -rakennuksen tunnus joten lähtökohtaisesti purkamista on syytä välttää, eikä rakennusta saa purkaa, ennen kuin uudelle rakennukselle on olemassa rakennuslupa. Hankkeessa tehdään sisätiloihin ’kasvojenkohotus’ ja rakennuksen ympäristöön siistiminen. Esimerkiksi tarkastetaan ja mahdollisuuksien mukaan korjataan perustuksia, toteutetaan vanhojen huusien paikalle roskakatos, kunnostetaan nykyinen vesipiste varusteiden huolto- ja vuokraustilaksi / varastokäyttöön, sekä tehdään sauna-pukuhuonetiloihin ja WC- tiloihin siistimistä. Hileaseman kunto tarkastetaan ja tehdään tarvittavat investoinnit aseman toiminnan jatkumisen varmistamiseksi. Rakennuksen edessä olevat kulkuluiskat ja käytävät uusitaan ja lisätään viihtyisyyttä saunojille. (Syksy 2022)
 4. Pienveneilijöille toteutetaan erillinen, olevaa luiskaa jyrkempiprofiilinen veneidenlaskuluiska, jonka yhteyteen tulee kevytrakenteinen tukilaituri. Soutuveneiden maapaikat ja rantaviiva siistitään, ja samalla lisätään kaikille venepaikan haltijoille veneiden nostoa helpottavat pienvenetelakat. Veneilijöiden tarvitsemia (myös vuosittain vuokrattavia) pysäköintipaikkoja sekä autoille, että auto-traileriyhdistelmille lisätään. Isompien matkaveneiden laskemista ja nostamista helpotetaan leventämällä olevaa veneidenlaskuluiskaa. (Kevät 2023)
 5. Tulevalle Caravan- alueelle tehdään mahdollisimman monta sähköpistokkeella varustettua asuntoautopaikkaa, telttailutasanteet ja hankitaan yöpyjiä sekä veneilijöitä palveleva huoltorakennus tilaelementtitoimituksena. (Kesä 2023)

 

 

Heinävedellä tapahtuu muutakin kuin satamahanketta:

 

Tervetuloa tutustumaan monipuoliseen kulttuuritarjontaan:

Heinäveden kulttuurikirkossa avataan 27.6. varkautelaisen keraamikko Leena Mäki-Patolan näyttely.

Näyttelyn teemoihin ”Elementit ja Kaapit” vaikuttavat vahvasti ekologiset kysymykset ja ajankohtaiset maailman tapahtumat.

Näyttely on avoinna 7-8- asti joka päivä klo 11-18

 Heinäveden Musiikkipäivät juhlistavat juhannuksen jälkeisellä viikolla Suomen suloista suvea.
Musiikkipäivät ja festivaalin taiteilijat haluavat esityksillään tuoda iloa ja energiaa kuulijoille tänä vaikeana aikana  ja lähettää signaalin taiteen kantavasta voimasta.  ”Taide yhdistää ihmisiä ja tekee maailmasta kaikille paremman paikan”, tiivistää taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo. Uutta Musiikkipäivillä ovat risteilyt Kermajärvellä ja Heinäveden reitillä. Festivaali järjestetään 29.6.-3.7. Ohjelma ja risteilyt liitteessä.
www. heinavesimusic.fi

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 vastausta

 1. Hei, olen pienveneellinen Pyylinsaaresta. Meille alkaa olla ongelmallista veneen tankkaus. Paikkoja on vain Oravi ja tähän asti ollut Kerman kahvila/ravintola. Nyt sekin lopettaa polttoaineen myynnin. Elin toivossa, että edes Heinikselle tulisi polttoaineen jakelu, mutta näemmä ei. Eikö huoltoasemat itse lähde omalla panostuksellaan mukaan hankkeeseen? Täällä moni mökkiläinen on odottanut polttoaineen jakelupistettä. Takaisku, jos näin käy, kuten näyttää – ettei sitä tule.

  Seuraavaksi kysynkin, voisiko kunta sitten Enonkosken & Ely-keskuksen kanssa yhteistyössä, tehdä Hyväsalmen sillan kupeeseen veneenlaskupaikkaa?Siinä olisi tilaa ja vanha lossilaiturin perustus….

  1. Kiitos viestistä. Tätä polttoaineasiaa selvitettiin monelta kantilta, ja alun perin oletuksena oli, että se toteutetaan. S- ryhmä ilmoitti, että he eivät kannattamatonta toimintaa ala pyörittää tai siihen halua investoida. Karvion Neste -yrittäjien kommentit olivat samansuuntaisia, eli polttoaineen myynti veneilijöille on tappiollista. Seuraavaksi pohdittiin, josko tämä voitaisiin toteuttaa kunnan hankintana ja antaa yrittäjävetoiseksi esim. sataman toimijalle. Ympäristölainsäädännön noudattamiseksi tällaisella herkällä alueella olisi ensinnäkin toteutus tullut suhteettoman kalliiksi, joten tappiolliseen toimintaan yhdistettynä vähän hankala nähdä yrittäjien tästä innostuvan. Vertailukohtaa haettiin jostain vastaavasta toteutuksesta, mutta eivät esimerkkikohteissakaan olleet saaneet yrittäjiä myyntiin. Joissakin tapauksissa myynti on otettu myös kunnan tehtäväksi, mutta Heinävedellä se ei olisi kilpailuasetelman vuoksi tullut kysymykseen, koska kirkonkylällä on jo yrittäjävetoista myyntiä. Pienveneiden polttoainehakua voidaan keskustan jakelupisteisiin helpottaa tarjoamalla esim. auto tai muu kulkuväline, jolla polttoaineen saa kuljetettua. Hankalaahan se vähän on, mutta hätätilanteessa auttanee sekin.
   Tuo toinen kysymyksesi on oikein hyvä, ja vien asiaa eteenpäin jatkohankkeen suunnittelupöytään. Jatkohanketta matkailukehittämiseen suunnitellaan nimenomaan ylikunnallisena kokonaisuutena, ja tämä tarve on hyvä tunnistaa suunnitteluvaiheessa jo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *