Satamahanke alkusysäyksenä laajemmalle kehittämiselle

Paljon on jo saatu tehtyä, joten tästä on hyvä jatkaa. Seuraavassa on kuvattu tulevaisuuden mahdollisuuksia, joita ollaan viemässä pian kohti konkreettisia toimenpiteitä paitsi juuri alkaneessa Heinäveden, Liperin ja Rääkkylän yhteisessä matkailuhankkeessa, myös alueella toimivissa muissa samaa teemaa sivuavissa hankkeissa ja kunnan sekä yrittäjien mahdollisissa yhteisissä investoinneissa palvelujen edelleen kehittämiseksi.

Luontomatkailun kehittäminen

Ohessa hankkeelle tehty lyhyt analyysi luontomatkailun kehittämismahdollisuuksista Heinävedellä. Jatkotoimenpiteistä on myös tässä tehty kuvaukset mm. jatkorakentamisen osalta ja yritysten valmiuksien parantamisesta kestävän matkailun näkökulmasta.

Ravintola, vuokraamo, hileasema ja talviuinti

Satamahankkeen alussa jo todettiin, että ravintolatoiminta tarvitsee paremmat puitteet, ja samalla myös kalastajien tarvitsemaa hileasemaa ja talviuimareiden tiloja on mietittävä uudelleen. Vanha huoltorakennus, jossa sauna, vuokraamo ja hileasema nyt ovat on elinkaarensa päässä. Rakennus on maisemakuvallisesti suojeltu (SR), joten ennen purkamista on oltava jatkosuunnitelmat valmiina. Arkkitehtitoimisto Kärki on suunnitellut uuden ravintola- ja varastorakennuksen, joka mahdollistaa ravintolatoiminnan ympäri vuoden, ja tarjoaa uudelle hileasemalle sopivan tilan varasto- osaan toteutettuna. Ohessa uuden rakennuksen havainne- ja pohjakuvat. Yksityiskohtia varmasti hiotaan vielä ennen toteutusta niin, että rakennus parhaiten palvelee tulevaa toimintaa ja se maisemakuvallisesti sopii sataman kokonaisuuteen.

Sataman jatkorakentaminen

Uusi huoltorakennus on valmistumassa syksyn aikana alueen pohjoispäätyyn, ja sen sisältämien WC- suihku- ja keittiötilojen oheen jatkoa ajatellen on vielä suunniteltava uusi saunatila, joka voi palvella paitsi kesämatkaajia, myös talvikaudella avantouimareita. Jo hankittu uusi ponttonilaituri voi pienin täydennyksin palvella mainiosti myös uimareita. Saunatilojen suunnittelussa käyttäjäkunnan toiveita pyritään ottamaan huomioon mahdollisimman kattavasti, joten jo nyt kannattaa olla yhteydessä vaikkapa lähettämällä sähköpostia os virpi.pakarinen@heinavesi.fi. Ohessa alustava hahmotelma tulevien rakennusten sijoittelusta ja toiminnoista satama-alueelle.

Ravintolarakennuksen yhteyteen sijoittuisi hileasema ja vuokraamotoiminta, vanha satamatorppa voisi toimia edelleen esim. leikki- ja kokoontumistilana, kurssikäytössä jne. Sitä ei ole välttämätöntä purkaa pois tässä vaiheessa. Kahvila-ravintolatoimintaan rakennus ei sovellu, mutta muuhun satunnaiskäyttöön se edelleen sopii, sillä toteutettu salaojitus on vähentänyt kosteusrasitusta ja siten rakennevaurioiden leviämistä.

Jaa: